Polityka prywatności

1. Informacje ogólne

Niemniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych sklepowi www.siodlarenka.pl przez Użytkowników, w związku z korzystaniem przez nich z usług sklepu www.siodlarenka.pl.

2.Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych Użytkowników jest:

Anna Jabłko „Siodlarenka” z siedzibą w Legnicy, NIP 9512233924, REGON 382574937

3. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych stosujemy wszelkie możliwe zabezpieczenia zapobiegające udostępnianiu danych osobom nieupoważnionym. Procedury te stale kontrolowane są pod względem zgodności z ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktów prawnych wydawanych w Unii Europejskiej.

4. Dane osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażonej przez użytkownika oraz w przypadkach, gdy przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej między stronami umowy kupna-sprzedaży lub świadczenia usług.

5. Sklep www.siodlarenka.pl zbiera informacje o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:

a)  poprzez dobrowolne wprowadzenie informacji w formularzach rejestracji i subskrypcji;

b) poprzez gromadzenie plików „cookies”;

6. Sklep www.siodlarenka.pl zbiera informacje podane przez użytkownika dobrowolnie. Dane podane w formularzu przetwarzane są w celu realizacji zawartej umowy kupna-sprzedaży, realizacji usługi, przesyłania newslettera drogą mailową lub obsługi zamówień i usług.

7. Dane osobowe powierzone sklepowi www.siodlarenka.pl nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych.

8. Osobie fizycznej, która przekazała dane osobowe sklepowi www.siodlarenka.pl, przysługuje wgląd, możliwość wprowadzania korekt oraz żądanie całkowitego ich usunięcia w dowolnym momencie.

9. Administrator danych może udostępnić dane osobowe Użytkowanika, o ile obowiązujące prawo nakazuje Administratorowi danych osobowych udostępnienie ich organom państwowym.

10. Sklep www.siodlarenka.pl zastrzega sobie prawo do zmiany treści Polityki prywatności, wynikającej ze zmian technologicznych, prawnych oraz rozwoju sklepu. O wszelkich zmianach w Polityce prywatności będziemy informować Użytkowników drogą mailową.

11. Dane osobowe Użytkownika mogą zostać udostępnione organizacjom zewnętrznym np. firmie kurierskiej, serwisowi płatności internetowych, biuro rachunkowe w celu realizacji zamówienia oraz obsługi płatności online. Organizacje te posiadają własne polityki prywatności oraz regulaminy, które zobowiązują do ochrony danych osobowych i wykorzystaniu ich zgodnie z przepisami prawa.

PLIKI „COOKIES”

1. Sklep www.siodlarenka.pl nie zbiera żadnych danych w sposób automatyczny, za wyjątkiem plików „cookies”.

2. Pliki „cookies” stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika i przeznaczone są do korzystania ze sklepu www.siodlarenka.pl.

3. Pliki „cookies” wykorzystywane są w celu:

a) dostosowania zawartości strony sklepu www.siodlarenka.pl do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych;

b) umożliwienia rozpoznania urządzenia Użytkownika i wyświetlenia strony sklepu www.siodlarenka.pl w sposób dostosowany do jego potrzeb;

c) tworzeniu statystyk pomagających zrozumieć sposób korzystania przez Użytkowników ze strony sklepu www.siodlarenka.pl, co umożliwia ulepszenie funkcjonowania oraz zawartości sklepu;

d) zapamiętania faktu zalogowania Użytkownika w sklepie www.siodlarenka.pl, dzięki czemu Użytkownik nie musi logować się odwiedzając różne strony i podstrony sklepu używając loginu i hasła;

e) zapamiętania zawartości koszyka aktualizowanego przez Użytkownika;

f) wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w sklepie www.siodlarenka.pl;

5. W ramach korzystania ze sklepu www.siodlarenka.pl wykorzystywane są dwa zasadnicze rodzaje plików „cookies”: „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach sklepu www.siodlarenka.pl, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;

b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach sklepu www.siodlarenka.pl;

c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych sklepu www.siodlarenka.pl;

d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy sklepu www.siodlarenka.pl mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika sklepu www.siodlarenka.pl. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Ograniczenia stosowania plików cookies może znacząco wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie sklepu www.siodlarenka.pl

8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.